Cabiner & de wolf
Cabiner voelt zich sterk verbonden met de wolf. Bij het ontstaan van het idee voor Cabiner in 2015 zette de wolf zijn eerste stappen in Nederland sinds 150 jaar en in de loop der jaren blijft de wolf het Cabiner pad steeds kruisen. Soms letterlijk, als uit monitoring onderzoek blijkt dat in Drenthe een wolf een jaar lang elke nacht langs één van de cabins loopt. Vaker figuurlijk, als metafoor voor de relatie tussen mens en natuur.
Mens los van de natuur
Net als de wolf, wordt ook de cabin soms gezien als een ingewikkelde ontwikkeling. Waar sommigen de wolf niet vindt thuishoren in een dichtbevolkt land als het onze, worden cabins met regelmaat gezien als iets wat niet in de natuur thuis hoort. Natuur wordt beschouwd als een op zichzelf staand systeem, waar de wolf vooral binnen moet blijven en cabins en mensen liever zoveel mogelijk buiten moeten blijven.
Pleidooi voor de wolf
Maar de wolf is juist een aanwinst voor de Nederlandse natuur. Niet alleen als soort op zich, maar juist voor de rol die hij vervult voor het gehele systeem, aan de top van het voedselketen. De wildstand van reeën, herten en zwijnen blijft beter in balans waardoor er minder dieren afgeschoten hoeven te worden. Het landschap verandert, doordat open stukken voor grazers te gevaarlijk worden. Er ontstaat een nieuwe dynamiek, die kansen biedt voor nieuwe soorten. Kortom, de biodiversiteit neemt toe en hiermee de kracht van het systeem. En de honderden schapen die jaarlijks worden gedood? Laten we dat in perspectief zien; dagelijks worden in ons land 1,7 miljoen dieren geslacht en de 1,5 miljoen honden in ons land doden voorlopig meer schapen en ander wild dan wolven.
Natuur als blinde vlek
Een cabin is geen wolf, dat is duidelijk. Maar een cabin in de natuur gaat wel over dezelfde vraag als bij de wolf: hoe verhouden mens en natuur zich tot elkaar? De natuur wordt nog altijd gezien als een gebied met afgebakende grenzen waarbinnen de mens zoveel mogelijk moet wegblijven en waar buiten hij gewoon z’n gang mag gaan. De gevolgen hiervan ondervinden we nu op alle niveau’s; van waterkwaliteit tot bodemleven en biodiversiteit, de natuurwaarden in het hele land denderen achteruit. Wat nodig is, is een totale systeemverandering die begint met het besef dat natuur en mens niet gescheiden zijn, maar altijd en overal met elkaar zijn verbonden. Via de lucht, ons voedsel, de bodem, het water en alles wat leeft.
Waar je van houdt, wil je voor zorgen
Cabiner wil een aanjager zijn van deze systeemverandering. Pas als je ergens van houdt, wil je ervoor zorgen. Miljoenen Nederlanders hebben niks met natuur; ze weten niet hoe stilte klinkt, hebben nooit een echte sterrenhemel gezien of de magie van de opkomende zon ervaren. Hoe kun je iets koesteren en beschermen, als je niet eens weet dat het bestaat?
En daarom zet Cabiner haar missie voort om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren dat ze onderdeel zijn van een groter geheel, door ze onder te dompelen in de natuur. Hiermee willen we onze rol in het systeem vervullen. Niet meer en niet minder. Net als de wolf.