Het is niet genoeg om ‘duurzaam’ te zijn.

Er bestaat een quote of Albert Einstein die klinkt als een avontuurlijke boodschap;

“Look deep into nature and you will understand everything better”.

Hoewel deze uitspraak bijna 100 jaar oud is, hebben wij, de mensheid, de aanwijzing van Einstein niet echt opgevolgd. In plaats daarvan deden we ons eigen ding, bleven binnen en focusten op groei. Groei van kennis, productie, opbrengsten en macht. Voor deze doelen gebruikten we onze natuurlijke omgeving als plantages, als mijnen, als stortplaatsen, als brandstof en als grondstof. Er was genoeg, the sky was the limit.

Totdat dit begon te veranderen: nieuwe studies waarschuwden ons voor klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Tegenwoordig kan iedereen de extreme weersomstandigheden, de smeltende gletsjers, de degradatie van de bodem en het verlies aan biodiversiteit zien en ervaren.

De meeste mensen beseffen dat er iets moet gebeuren. En ‘iets’ zal niet eens genoeg zijn. Dus zowel mensen als bedrijven willen allemaal ‘duurzaam’ zijn. Dat betekent; zo min mogelijk schade toebrengen aan onze natuurlijke omgeving. En dat lijkt een goede strategie: we voelen ons allemaal prettig bij het maken van duurzame keuzes.

Verder gaan dan duurzaamheid

Maar dit is waar Albert Einstein ons aan herinnert; als we echt diep in de natuur kijken, zullen we ervaren dat we er deel van uitmaken. We maken deel uit van het systeem, we ZIJN de natuur. En wat doen we als onderdeel van een systeem? Doen we het geen kwaad?

Stel je voor dat je je zo zou gedragen in een ander systeem, zoals je huwelijk of in je bedrijf. Vraagt je werkgever naar je ambitie en wat je de komende jaren wilt bereiken? En jouw antwoord is; 'Ik wil geen kwaad doen. Ik wil deze plek net zo mooi achterlaten als nu”. Je wordt niet aangenomen en ook je huwelijk zal spoedig voorbij zijn, het zal doodbloeden door ‘geen kwaad te doen’.

Hetzelfde geldt voor ons natuurlijke systeem; elk organisme op deze planeet is hier om bij te dragen aan het leven, om het door te geven. Om al zijn energie te steken in dingen die hij aan het systeem kan toevoegen. Alles is met elkaar verbonden en afhankelijk. En waarom zou dat moeten stoppen bij organismen of individuen en niet bij de creaties van de individuen, wat bedrijven neigen te zijn? Kijk maar naar bijenkorven, dragen die niet bij aan het systeem? Zeker wel.

Regeneratief zijn is onze natuur

Dus als we heel goed naar de natuur kijken, begrijpen we dat wij als individuen, als bedrijven, als regio's, als overheden veel verder moeten gaan dan alleen duurzaam zijn. Ons doel in het leven is om een wereld te creëren waarin het leven kan floreren. In plaats van ons te concentreren op groei zelf, zouden we ons moeten richten op het verkrijgen van meer van wat echt belangrijk is: sterke ecosystemen waar onze kinderen en alle levende wezens in gezondheid en harmonie met elkaar kunnen leven.

Voor het toerisme vereist dat een verschuiving van de focus van bezoekersaantallen, groei van consumptie of overnachtingen, naar de groei en bloei van alle stakeholders in een regio. Dat betekent dat alle onderdelen van het lokale systeem hiervan zouden moeten profiteren; bezoekers, inwoners, de lokale economie én de natuur.

Cabiner heeft de overtuiging dat we deel uitmaken van een groter (eco)systeem en dat is tevens de leidraad in de manier waarop we werken. We willen dat onze cabins in harmonie zijn met de natuur; off-the-grid, opgaand in hun omgeving, verspreid en zoals alles in de natuur, tijdelijk. Onze bezoekers komen te voet, nemen hun eigen eten mee en laten geen spoor achter. Dus zowel cabins als bezoekers hebben geen negatieve impact en zijn duurzaam. Als we eenmaal dit niveau van duurzaamheid hebben bereikt, moeten we meer doen. Als onderdeel van een systeem willen we ervoor zorgen en het helpen verbeteren en groeien. Ons systeem bestaat uit de oprichters en medewerkers, de lokale gemeenschap (bosbouwers, bewoners en bedrijven), bezoekers en de natuur. We willen dat alle belanghebbenden profiteren van onze aanwezigheid in de natuur.

4Returns bedrijfsmodel

Daarom omarmen we het 4Returns-model, ontwikkeld door Commonland; ons bedrijf levert inspirerende, sociale en natuur- en financiële voordelen op. We inspireren onze community door ze mee te nemen op avontuur in de natuur. Wij zorgen voor social return door lokale ondernemers en medewerkers te betrekken en lokale producten aan te bieden. De natuur profiteert van onze aanwezigheid doordat we bijdragen aan natuurprojecten, vrijwilligerswerkdagen organiseren in het bos en bewustzijn creëren bij onze gasten. Wanneer onze cabins en gasten het gebied verlaten, is het gebied beter af dan voorheen. Zo willen we bijdragen aan het systeem waar we onderdeel van uitmaken.

Vorige
Vorige

Meer ruimte voor boer én natuur; het kan wel!

Volgende
Volgende

Natuur is overal