Natuur is overal

 

HEIMWEE

Herken je dat? Je bent een nachtje naar Cabiner geweest en hebt ervaren hoe heerlijk het is om buiten te zijn. Midden in de natuur kom je tot rust, lukt het beter je dagelijks leven te relativeren en krijg je op de meest onverwachte momenten ideeën. Maar altijd is er het moment dat je weer huiswaarts gaat. Voor je het weet sta je weer in de file, in je eigen huis vol schreeuwende kinderen of zit je tussen de 4 muren van je kantoor. Weg rust, zuurstof, groen en dat fijne gevoel van opgaan in de eindeloze omgeving. Is er niet een manier om dat gevoel vast te houden? 

Jawel. En het is verrassend simpel. 

EEN ANDERE MIND-SET

Om de natuur te ervaren heb je misschien het idee dat je vooral wég moet. Vaker een weekendje weg, meer op vakantie, nog een dagje wandelen. En zeker, dan kom je telkens weer in die flow. Maar elke keer ga je ook weer huiswaarts, naar je ‘andere’ leven, waar je niet de hele dag buiten kunt zijn. 

Hoe koppel je deze twee werelden? Eenvoudig; maak de natuur onderdeel van je dagelijkse leven. In plaats van de natuur te zien als iets ver weg, zoals een natuurgebied of park waar je naar toe gaat maar ook telkens weer weg gaat, kun je natuur ook zien als een onderdeel van jezelf. Alles wat je doet, eet, ziet, voelt, is deel van het leven en dus natuur. Het gaat er erom de verwondering en schoonheid te ervaren van dit alles en daar af en toe even bij stil te staan. Het is deze mind-set die je nodig hebt om meer in verbinding met de natuur te zijn.

‘If we could see the miracle of a single flower, our whole life would change’
- Buddha

SLOW DOWN

Hoe pak je dat aan? Waar te beginnen? De eerste stap is je tempo. Dat moet omlaag. Of in ieder geval af en toe. Als je in de haast-modus bent, ontgaat je veel. Begin met desnoods 5 of 10 minuten per dag dat je even buiten gaat zitten of uit je raam kijkt om te zien wat er zich aandient. Wat hoor en zie ik? Zijn er dieren te ontdekken? Wat groeit er eigenlijk bij mij in de buurt?  Als je dit elke dag op dezelfde plek doet en echt de tijd neemt om rustig te observeren, zullen je dingen gaan opvallen; een bloem die ineens bloeit, de aarde die steeds droger wordt, het wordt eerder donker. Je zult dingen gaan zien en waarderen die je nooit eerder hebt opgemerkt, je zult je verwonderen. En die verwondering maakt dat er dingen gebeuren in je onderbewustzijn, waardoor je nieuwe ideeën, energie of inzichten krijgt of juist rust en relativering. Dat is wat natuur met je doet. Of je nu midden in Drenthe staat, of op je balkon.

ONTDEK JE EIGEN WILDERNIS

Smaakt dat naar meer, dan zijn er nog oneindig veel dingen te bedenken om jouw omgeving als echte wildernis te ervaren. Een paar ideeën:

  • Ga buiten fotograferen of schilderen

  • Volg een natuur-excursie in je eigen omgeving

  • Leer wat nieuws, zoals wilde planten eten, vogelgeluiden herkennen

  • Meld je aan als vrijwilliger bij een landgoed of boerderij.

  • Begin een moestuin(tje) of je eigen tiny forest

  • Doe mee aan de jaarlijkse vlinder- en vogeltelling

  • Koop een kamerplant

  • Pluk je eigen eten (jam, brandnetel-thee)

  • Installeer een app zoals TjilpOMatic (Shazam voor vogels) of Seek (challenge: hoeveel soorten kun je vinden bij jou in de buurt?)


En ja, het blijft óók leuk om af en toe in een hele andere omgeving te zijn en daar nieuwe dingen te ervaren. Maar je zult merken dat thuiskomen toch net iets leuker is, als je nieuwsgierig bent om te gaan zien wat er thuis in jouw afwezigheid allemaal veranderd en gegroeid is. En dat is soms meer dan je denkt….

ENJOY!

 
Vorige
Vorige

Het is niet genoeg om ‘duurzaam’ te zijn.

Volgende
Volgende

Tijd voor een nieuwe bucketlist