Tijd voor een nieuwe bucketlist

 

Alles is mogelijk. Dat hebben we de afgelopen weken allemaal ervaren. Wie een maand geleden had geroepen dat ons land maandenlang ‘op slot’ zou gaan, zou door niemand worden geloofd. Geen kind naar school, iedereen werkt thuis, alle horeca gesloten; dat kán natuurlijk helemaal niet. Geen vliegtuigen in de lucht, de snelwegen en treinen leeg, van de ene op de andere dag. Alles blijkt tóch mogelijk.

 Ieder mens kan een verschil maken. Ook dat is door deze crisis duidelijk geworden. Door binnen te blijven, door mondkapjes te naaien, door boodschappen te doen voor een ander, door te blijven kopen bij lokale winkels. Iedereen kan op zijn/haar manier bijdragen aan het grotere geheel. En nee, daarmee is het virus niet uit de wereld, maar we helpen wel elkaar zo goed mogelijk deze tijd door te komen. En dat is óók van levensbelang.

Nu we weten dat alles kan en iedereen een verschil kan maken, kunnen we ook weer voorzichtig dromen en nieuwe plannen maken. We kunnen de crisis gebruiken om de balans op te maken, te kiezen voor wat er werkelijk toe doet. Hoe willen we dat de wereld er na Covid-19 uitziet?

Het is tijd voor een nieuwe Bucketlist! Wég met de grootse, meeslepende ervaringen ver weg van huis die vooral ons eigen ego een (korte) boost geven. Het is tijd voor kleinere avonturen, dichterbij huis en recht uit het hart.

 “De ware reis is niet de ontdekking van nieuwe landschappen, maar het kijken met nieuwe ogen” (Proust, 1923)

 En wat zie je dan, als je eens goed om je heen kijkt? Oneindig veel mogelijkheden, die allemaal de moeite van het uitproberen waard zijn. We delen onze favorieten:

 1.     Zie de zon ‘s zomers opkomen in de natuur
Zet je wekker in de zomer een keer om 4.00 uur en ga naar buiten! Een hele andere wereld blijkt te bestaan, waarin vooral de vogels het voor het zeggen hebben. Kies voor een mooie ochtend en geniet van de eerste stralen zonlicht. Zeker, het Noorderlicht is echt fantastisch, maar het uur rondom zonsopgang heet niet voor niks ‘the golden hour’.

 2.     Loop een rondje rond het IJsselmeer
Een wandeling over de Chinese muur spreekt tot ieders verbeelding; de geschiedenis, het landschap wat je daar ervaart. Maar wat weet je eigenlijk van de Nederlandse geschiedenis? Loop een rondje rond het IJsselmeer en je beleeft het allemaal; de Gouden Eeuw, de Hanze-steden, de Hollandse waterlinie, je ziet het allemaal met eigen ogen. En het landschap; dat wisselt elke wandeling, van dijken vol schapen, naar vissersdorpen en historische steden, tot het bos en de heide van het Gooi en de Veluwe.

 3.     Eet een maand lang vegetarisch of veganistisch
Een sterrenrestaurant staat ook menig verlanglijstje. Je laten verrassen door nieuwe smaken en combinaties, dat is een feest voor al je zintuigen. Maar hoe leuk is het om zelf eens wat nieuws te proberen en tegelijkertijd te zorgen voor een kleinere ecologische ‘footprint’. Volg een cursus of lees een kookboek of blog en ga aan de slag. En heb je dan uiteindelijk iets lekkers weten te creëren, nodig dan mensen uit; misschien een verstokte carnivoor of fast-food junkie?

 4.     Onderneem elke maand een micro-avontuur
De reis van je leven is ongetwijfeld ‘life-changing’. Jarenlang spaar je voor die paar weken road-trippen, safari of diepzeeduiken aan de andere kant van de wereld, met alles erop en eraan. Maar wat als je ziek wordt, het weer tegenzit of je ruzie krijgt met je reisgenoot?

Beter kun je van avontuur een ‘way-of-life’ maken. Maak een nachtwandeling bij volle maan, ga kamperen in de winter. Elke maand een micro-avontuur ondernemen, dat verandert je leven pas écht. Boeken als Expeditie Achtertuin en Mini expedities staan vol ideeën voor deze kleine maar o-zo-fijne avonturen.

 5.     Word vrijwilliger
Het nastreven van ons eigen geluk blijkt niet zaligmakend. Waar we dachten alles te kunnen plannen en kopen voor een gelukkig leven, komen we er nu achter dat andere dingen veel belangrijker zijn. Het zorgen voor elkaar, het deel uitmaken van een groep, een verschil maken voor een ander, daar knap je als mens pas echt van op. Dus ga een avondje naar theater met een alleenstaande oudere, assisteer bij de turnwedstrijd van je dochter of wordt buddy van iemand die niet zelfstandig op pad kan.

 6.     Ga op safari in Europa
Bij het woord ‘Safari’ zie al snel grasvlaktes in Afrika voor je, met leeuwen en giraffen. Geweldig, om dit met eigen ogen te aanschouwen. Maar je hoeft hiervoor helemaal niet naar Afrika. Je kunt ook naar Duitsland of Italië. Rewilding Europe is een organisatie die zich inzet om Europa ‘wilder’ te maken door wilde dieren te her-introduceren zodat lokale ecosystemen kunnen herstellen. Via de European Safari Company kun je deze gebieden met wilde dieren bezoeken en zo direct bijdragen aan de lokale projecten.

 7.     Volg een bushcraft cursus
‘Ik kan makkelijk een pandemie overleven’, zei Miriam uit Nieuw Zeeland onlangs in een interview. Miriam woont in de wildernis en is helemaal zelfredzaam. Ze bouwt haar eigen hutjes, jaagt en plukt haar eigen maaltijden en leeft met het ritme van de natuur. .

Een mooi voorbeeld van alles is mogelijk. Voor jou en mij gaat dit misschien een hele lange brug te ver, maar hoe leuk is het om te leren vuur te maken als het nat is en planten te herkennen die eetbaar zijn? Er zijn talloze bushcraft cursussen, ook dicht bij huis. En neem vooral je kind mee, want dit leer je niet op school!

 8.      Ga alleen op avontuur
We zijn het niet echt gewend om alleen op pad te gaan. Terwijl het zo avontuurlijk én relaxed kan zijn. Je trekt je eigen plan, bepaalt je eigen tempo en bent met je eigen gedachten. ‘Als alle ruis om je heen wegvalt, hoor je ineens je eigen innerlijke stem’, zo weet solo-avonturier Jolanda Linschooten het mooi te verwoorden. En nee, je hoeft niet zoals Jolanda naar Alaska te gaan. Begin gewoon dicht bij huis. Wij van Cabiner adviseren hiervoor Cabiner.  In één van de mooiste Nationale Parken van ons land, wandel je in je eigen tempo naar je eigen cabin. Eenmaal aangekomen maak je zelf het vuur aan en pomp je water op uit de grond.

 En dan kun je tenslotte met je kopje thee in je luie stoel met uitzicht over het heideveld mijmeren over de vraag; ‘als alles mogelijk is en ik kan het verschil maken, wat zou ik dan doen’?

 
Vorige
Vorige

Natuur is overal

Volgende
Volgende

We are all connected