Solo Retreat
We zijn groepsdieren. Dit heeft zijn oorsprong in de tijd dat we nog in grotten woonden en met sabeltandtijgers vochten. Toen maakte je zonder een groep geen schijn van kans. Jon Krakauer beschrijft in het boek Into the Wild over de eenzame zoektocht naar geluk van Chris McCandless. Chris realiseerde zich vlak voor zijn dood: geluk is enkel echt wanneer gedeeld. Dus waarom een pleidooi voor een solo retreat en geen groepsreis?
24/7 verbondenheid
Voorheen sloten we de deur of wandelden we de natuur in voor een stukje reflectie en tijd alleen. Maar de komst van digitale verbondenheid heeft ervoor gezorgd dat we altijd in verbinding staan. Met de bijbehorende verwachtingen van de mensen in onze kudde. Juist doordat we groepsdieren zijn hebben we het gevoel dat we 24/7 aan moeten staan, ieder belletje moeten opnemen en ieder berichtje moeten beantwoorden zodra het naar ons piept of pingt. Zelfs als we juist even het bos in zijn voor tijd met onszelf.
Dit is niet enkel super vermoeiend maar zorgt er ook voor dat we niet goed meer weten hoe we alleen moeten zijn. Zelf bepalen waar we zin in hebben, wat onze behoefte is of de zelfredzaamheid om het gewoon zélf te doen. We zijn het kwijtgeraakt in de wirwar van het constante aanpassen aan en reageren op de wensen en noden van anderen.
Vandaar de waarde van een solo retreat. Tijdens dit retreat trek je jezelf terug, alleen. Voor een nachtje alleen weg, of langer. Dit geeft tijd voor reflectie, het achterlaten van dagelijkse beslommeringen en het hervinden van jouw balans. In de stilte kun je jezelf weer verstaan en begrijpen.
Kom tot rust tijdens een solo retreat
Wakker worden wanneer jij genoeg geslapen hebt. Je uitrekken en bedenken, voelen, waar jij behoefte aan hebt: ontbijten, nog even naar het plafond staren of toch eerst heerlijk wandelen? Je moet dus niets, en hoewel dit aanvankelijk onwennig kan zijn zorgt het voor een enorme rust. Je hoeft even niet mee te doen of aan te staan. Je hoeft niet te presteren of aan verwachtingen te voldoen. Tijdens jouw solo retreat kun je simpelweg zijn.
Innerlijk kompas
Zodra je die ruimte voelt is er stilte om naar jezelf te luisteren. Wat heb je nu nodig, tijdens deze solo retreat? Maar wellicht voel je ook wat je nodig hebt uit het dagelijks leven. Naar jezelf luisteren is iets wat je oefent. Als je het vaker doet wordt het makkelijker en voelt het vertrouwder om je innerlijke kompas te volgen. Zodra je beter in verbinding met jezelf staat, weet wat je nodig hebt om in balans te zijn. En zo wordt het makkelijker om je grenzen te bewaken als je weer terug bent van je solo retreat.
Zelfredzaamheid
Waar meerdere mensen bij elkaar komen ontstaat een natuurlijke rolverdeling. Dit zorgt ervoor dat je in je comfort blijft, als je thuis de kok bent dan zal je het koken op vakantie waarschijnlijk ook op je nemen. Terwijl degene die normaal met haar of zijn spierballen rolt de bijl oppakt en het hout hakt.
Nou, als je alleen bent dan is het enkel jij en jezelf. Dus je zult zelf de weg naar de hut bepalen, het hout hakken, vuurtje stoken en koken. Lukt het niet direct? Hopeloos verdwaald? Wat is de voorkant van de bijl? Eerst de olie of eerst de ui? Wat maakt het uit! Op jezelf aangewezen zijn maakt je zelfredzaam, je leert dat je veel meer kunt dan je aanvankelijk dacht. En dat als je iets nog niet kunt, je het ook wel opgelost krijgt. Zo komt met zelfredzaamheid ook zelfvertrouwen op het podium. Helemaal lekker alleen.
Stilte vinden
Ongewend kunnen stilte en rust aanvoelen als een kriebelende trui. Het begint met een beetje jeuk maar voor je het weet is die vervelende trui alles waar je aan kunt denken. De eerste uren van je solo retreat voelen misschien wel onwennig, alsof er een leegte is die gevuld moet worden met geluid en activiteit. Maar de leegte is juist gevuld met mogelijkheden. Een kop thee, het uitzicht op het bos, de wind die door de bomen speelt. De leegte nodigt uit om stil te staan en te luisteren.
Solo Retreat in een Cabiner
De Cabiner DIY solo retreat geeft een houvast aan jouw solo retreat in Nederland, zonder leidend te zijn. Door middel van onder andere meditaties, visualisaties en yoga in het bos, biedt het pakket je een gids die je bij de hand neemt.
Cabiners staan in de wildste natuurgebieden van Nederland, bijvoorbeeld in het bos in Noord Veluwe, niet ver van nationaal park de Hoge Veluwe. Maar Cabiners vind je ook op de Sallandse heuvelrug, nationaal park Drentsche Aa en nog meer gebieden waar je eindeloos kunt struinen zonder iemand tegen te komen.
Een plek om tot rust te komen en de eenvoud van de natuur volledig ervaren. Een ruimte waarin alles mag zijn maar niets hoeft. Cabiners zijn zo ontworpen dat ze opgaan in de omgeving. Ze vormen geen obstakel tussen de mens en de natuur, zoals een traditioneel huis dat wel doet. Er is niets dat de stilte verstoord: geen WIFI, televisie, of feestende buren.
Of het nu gaat om een nachtje weg alleen, een weekend tot rust komen in Nederland of een weekje alleen weg, de waarde van een solo retreat reikt verder dan de dagen zelf. Het is een uitnodiging om bewuster te leven. Verblijf in een Cabiner, omarm de stilte, en ontdek wat het betekent om echt verbonden te zijn met jezelf.